Manja slova Veća slova RSS
>

Prva TNA radionica: Identifikacija razvojnih prioriteta i prioritetnih sektora u kontekstu klimatskih promjena

Prva TNA radionica: Identifikacija razvojnih prioriteta i prioritetnih sektora u kontekstu klimatskih promjena
Datum objave: 09.11.2011 13:07 | Autor: KOR

Ispis Štampaj stranicu


KORDanas je u Kolašinu započela sa radom prva radionica u okviru projekta Procjena tehnoloških potreba (TNA) u Crnoj Gori uz primjenu priručnika i pristupa ,,učenje na primjerima” koji sprovodi Ministarstvo održivog razvoja i turizma i holandska Agencija za međunarodnu saradnju Agency NL u okviru projekata Vlada Vladi između Crne Gore i Holandije. Projekat je značajan kako za nacionalnu razvojnu i politiku klimatskih promjena, tako i za međunarodne obaveze Crne Gore koje proističu iz članstva u Okvirnoj konvenciji o klimatskim promjenama Ujedinjenih nacija (UN FCCC) i pridruživanja EU, jer će se kroz TNA proces razmatrati tehnologije koje su potrebne za smanjivanje emisije gasova staklene bašte kao i tehnologije za adaptaciju i smanjenje ugroženosti usljed klimatskih promjena.

 

Dvodnevnu radionicu pod nazivom Identifikacija razvojnih prioriteta i prioritetnih sektora u kontekstu klimatskih promjena  otvorila je Bosiljka Vuković, šefica Odjeljenja za podršku Nacionalnom savjetu za održivi razvoj u okviru Ministarstva. Vuković je u svom uvodnom izlaganju istakla važnost ovog projekta kao početka procesa razgovora širih društvenih činilaca o načinima za jačanje mehanizama suočavanja Crne Gore sa problemom klimatskih promjena i identifikovanje prioritetnih tehnoloških potreba koje će pomoći prenos tehnologija i znanja nužnih za ovu tranziciju. Klimatske promjene su, kako je naglasila, globalno identifikovane kao jedan od najznačajnijih novih razvojnih izazova, za čije rješavanje nužan preduslov predstavlja integrisanje klimatskih promjena u sve sektorske politike kako bi se osiguralo definisanje održivih strateških razvojnih pravaca kako na globalnom tako i na nacionalnom nivou.

 

U uvodnom obraćanju, Wytze van der Gaast, glavni ekspert holandskog tima, je objasnio da su mjere koje se preduzimaju u cilju sprečavanja klimatskih promjena efikasne samo ukoliko su usklađene sa nacionalnim ekonomskim, socijalnim i ciljevima u oblasti zastite zivotne sredine. Shodno tome, naglašena je potreba da država formuliše dugoročnu viziju i identifikuje radnje u cilju realizacije vizije razvoja sa niskim stepenom emisija. Posebno je istaknuto da klimatske promjene, pored ekonomskih troškova koji će biti nužni za finansiranje mjera ublažavanja i adaptacije, nude i ekonomske mogućnosti kao što su nova zapošljavanja u oblasti niskokarbonskih tehnologija, uštede u troškovima za gorivo kao i povećanje kompetitivnosti sektora koji se prvi prilagode klimatskim izazovima.

 

Andro Drecun, pomoćnik Ministra za međunarodnu saradnju i klimatske promjene je u svom izlaganju napomenuo da veliki doprinos povećanoj emisiji gasova staklene bašte daje zastarela tehnologija, neracionalno iskorišćenje prirodnih resursa, neadekvatna obučenost kadrova kao i nizak nivo svijesti. Konstatovao je da u javnosti postoji sve veće raspoloženje za dijalog po ovom pitanju, ali da, ipak, postoje i razlike za koje će biti neophodan duži dijalog sa dosta fleksibilnosti, senzibiliteta i odgovornosti. Podsjetio je da Crna Gora veliku važnost poklanja aktivnostima mitigacije i adaptacije, kao i da podržava i učestvuje na projektima iz ove oblasti na lokalnom, prekograničnom, regionalnom i ostalim nivoima.

 

Radionica ce trajati do utorka, 8. novembra 2011. godine. Na kraju radionice, učesnici radionice definisaće razvojne prioritete Crne Gore – ekonomske, socijalne i one koji se odnose na životnu sredinu – u kontekstu klimatskih promjena i utvrdiće se prioritetni sektori za smanjenje emisija i adaptaciju na klimatske promjene.

Sledeći korak u sprovođenju projekta biće organizovanje radionice u februaru o prioritetnim tehnologijama za ublažavanje i prilagođavanje, što će do maja naredne godine rezultirati izradom Akcionog plana sa prioritetnim tehnologijama koje odgovaraju konkretnim potrebama Crne Gore za kratkoročni, srednjoročni i dugoročni okvir.