Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Канцеларија за одрживи развој (КОР) основана је крајем 2005. године у сарадњи са Развојним програмом Уједињених нација (УНДП). Канцеларија функционише у оквиру Генералног секретаријата Владе Црне Горе, изван система министарстава и бави се свим стубовима одрживог развоја. Канцеларија одговара директно Премијеру, који је уједно и Предсједник Савјета.

 

Главне улоге Канцеларије за одрживи развој су:

1)      секретаријат Националног савјета за одрживи развој;

2)      праћење Националне стратегије одрживог развоја, и израда годишњих извјештаја о њеној имплементацији;

3)      праћење и израда годишњих извјештаја о имплементацији Миленијумских развојних циљева у Црној Гори;

4)      координација актера из различитих области одрживог развоја у Црној Гори, и

5)      међународна сарадња са организацијама и мрежама које се баве темама одрживог развоја као и одржавање билатералних односа у овим областима.

 

Канцеларија за одрживи развој (КОР) обавља послове који се односе на припрему и реализацију планова и пројеката у складу са циљевима и начелима одрживог развоја и приоритетима утврђеним документом „Правци развоја Црне Горе као еколошке државе;“ сарадњу са међународним организацијама у циљу обезбјеђивања иностране подршке приоритетним пројектима одрживог развоја; ширењу свијести и подстицању активности у области одрживог развоја на свим нивоима.

 

КОР је уједно и Секретаријат Националног савјета за одрживи развој (НСОР), и као оперативно, савјетодавно и организационо тијело Савјета учествује у стварању, покретању, развијању и остваривању политика и адекватрних активности одрживог развоја. С обзиром да је животна средина један од три стуба развоја дефинисаних Националном стратегијом одрживог развоја, НСОР има мандат да разматра и даје савјете по свим релевантим документима (стратегијама, политикама и осталим правним актима) из области животне средине како и осталих области (нпр. економског и друштвног развоја) у домену животне средине.

 

КОР, такође, помаже и у обједињавању рада локалних самоуправа, цивилног сектора, државних органа, пословних и научних кругова са заједничким циљем спровођења Националне стратегије одрживог развоја и њеног Акционог плана. Канцеларија координише израду годишњих извјештаја о имплементацији Националне стратегије одрживог развоја, као и годишњих извјештаја о имплементацији Миленијумских развојних циљева у Црној Гори.